Egentligen spelar det ingen roll. Eller kan man verkligen argumentera (som många verkar göra) ”vi bör ha ett monopol därför att då garanteras vi ett så bra sortiment”. Om det vore så väl. Nåväl, bortse från det en liten stund. Eftersom vi hade några inlägg i bloggen som menade på att sortimentet är så bra så gjorde vi ett litet experiment och tittade på sortimentet av franska viner: 2273 träffar på Systembolaget.se. Men tittar man närmare visar det sig att mer än 30% är ”slutanmälda” eller liknande. Dystert. Häromdagen så lyssnade jag på en Systembolagsrepresentant som återigen underströk (vid en konferens i Paris med potentater från vinvärlden) vad stort sortiment man har: sex tusen varor, om man inkluderar beställningssortimentet. Jag kunde inte låta bli att tänka tyst att bara några kvarter bort fanns butiken Lavinia som i en enda butik har fler varor än Systembolaget, inklusive beställningssortimentet. Och är jag inte nöjd med dem går jag runt hörnet och hittar en annan butik. ”Stort sortiment”. Knappast. En kanadensare som råkade vara på samma konferens påpekade att när man upphörde med (det Systembolagsliknande) monopolet i Alberta för ett antal år sedan så fyrdubblades sortimentet!
Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen.
söndag, februari 05, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jo, men vi måste väl lite mer förklara vad som menas med sortiment. I Paris i den största vinaffären, finns säkert ett otroligt stort sortiment av Franska viner. Men hur räknar vi sortimentet och jämför med systembolaget när det gäller alla andra länder??
40% av Lavinias viner är inte från Frankrike. Inte illa.
Sen är det väl så att man faktiskt säljer vad kunderna vill ha. Därför säljer man totalt sett ganska lite icke-franska viner i Frankrike.
Menar du att man borde ”tvångsförsälja” viner som inte nödvändigtvis är vad kunderna vill ha?
(Då kommer vi farligt nära ett statligt styrt urval och monopol.)
Men seriöst, och ärligt talat, jag förstår inte ditt argument. Lavinia, liksom andra marknadsstyrda vinbutiker säljer det kunderna köper. Tycker du de borde ha något annat urvalskriterium än det?
Det vore faktiskt mycket intressant att få lite mer förklaring och få veta vad du egentligen tycker att de borde ha för urvalskriterier.
Efter att ha bott i fyra europeiska länder samt i USA, så är sortimentet fantastiskt på Systemet. Det är sant att i Belgien så finns bara belgiskt öl samt paneuropeisk skräpöl (läs Heineken), i södra Tyskland så finns nästan ingen annan öl eller vin än tysk och i England så är det omöjligt att hitta ett gott vin. I USA (Kalifornien med oreglerat alkoförsälning) är det bättre men mycket dyrare än på Bolaget för goda viner. Även om det vore bara för att få behålla sortimentet så vore det värt att behålla systemet (även om det inte är mitt huvudargument). Svenskar reser mycket men har ofta mycket trånga perspektiv. Åk och bo och jobba minst ett halvår i ett annat land för att fatta hur bra saker och ting fungerar i Sverige. PB
Uppenbarligen är erfarenhetrna olika.
Vi har också bott i olika länder och inte haft svårigheter att hitta bra viner där det finns en fri marknad. Tydligen har du haft det svårare. Undrar varför.
Det är ju bra för dig att du är nöjd med att alla tillgängliga viner väljs ut av sju personer för hela landet.
Själva föredrar vi lite mer flexibilitet, mindre storebrorsmentalitet och ett bredare urval....
(Men jag vore till och med beredd att acceptera ett lite smalare utbud än önskvärt, bara jag slapp att styras av ett monopol. Men smaken är ju olika.)
Skicka en kommentar