onsdag, juli 13, 2005

Öppet brev till: Anitra Steen, verkställande direktör, Systembolaget AB - - Vilseledande Information och Politiska Kampanjer

Öppet brev till: Anitra Steen, verkställande direktör, Systembolaget AB
Från: Per Karlsson

Om Systembolaget vilseledande information och politiska agerande

Bästa Anitra,

Det förefaller som om du och Systembolaget nyligen har gått in för att sprida felaktig information, antingen i okunskap och ovetandes, eller uppsåtligt för att förleda konsumenterna.

I majnumret av tidningen Bolaget, som delas ut gratis i alla Systembutiker, hävdar du t.ex. att sortimentet av vin i Sverige är bättre än i Danmark och i Frankrike. Du ställer visserligen en retorisk fråga, när du blir tillfrågad om vad du tror skulle hända med utbudet av vin i Sverige om monopolet slopades: ”Se på Danmark och Frankrike – har de ett bredare utbud? Det lär finnas danska vinbutiker som köper vin i Sverige.”, men det är uppenbart att du menar att sortimentet är bättre i Sverige än i både Danmark och Frankrike.

Det enda detta visar är en häpnadsveckande okunskap om de marknader du refererar till, försåvitt det inte är en medvetet vilseledande mening.

I samma Bolaget har man sett sig motiverad att ta in två citat från andra personer som kommenterar Systemets underbara service och stora sortiment. Till exempel Ludvig Rasmusson som säger bl.a. ” Det svenska Systemets urval av vin och dess kunniga personal gör det överlägset alla franska livsmedelsbutiker”. Är det så att man när folkets och konsumenternas stöd sviktar känner behov av att tala om för omvärlden vad fantastiskt bra man trots allt är?

I annonser i dagspress under juni har Systembolaget haft annonser med bl.a. rubriken ”Världens bästa vinbutiker finns i Sverige” (helsidesannonser i ett 60-tal dags- och kvällstidningar), ett påstående baserat på ett citat från engelsmannen Alan Cheesman.

Det verkar inte vara annat än uppenbar och medveten vilseledande information. Lite orwellianskt till och med – säger man att den gröna färgen faktiskt är blå tillräckligt länge och intensivt så tror nog folk till slut att det faktiskt är blått...

Man kan även fråga sig vad för berättigande Systembolaget har för att syssla med sådana annonskampanjer: Att vi har ett monopol på alkoholförsäljning i butik är ett politiskt beslut taget av riksdagen, ursprungligen grundat på omsorg om folkhälsan. (Fast vad det är grundat på idag, när mindre än hälften av svenskarnas konsumtion kommer från Systembolaget, kan man fundera på.) Kampanjen som Systembolaget kört är helt uppenbart en politisk kampanj för att påverka folkviljan för att behålla monopolet. Inte är det väl Systembolagets uppgift att driva politiska kampanjer? Att informera om alkohol – ja. Men att driva politik – nej.

Jag ska inte påstå att jag gjort någon vetenskaplig undersökning, men min uppfattning om Sveriges utbud av viner är nog i alla fall mer baserat på verkligheten än att basera sig, som Systembolaget gör, på ett citat från en pensionerad (om än högst respektabel och omdanande) butikschef i England för att slå sig för bröstet och säga att det svenska sortimentet är bäst i världen (vilket Systembolaget gör) –

Danmark: I Danmark uppskattar Vinavisen.dk utbudet av viner vara runt 20.000. (Det finns runt 1000 vinimportörer och de uppskattar att i genomsnitt har de 20 viner var.) Eller ännu enklare, och roligare, är att ta sig en rundvandring i Köpenhamn och besöka en handfull vinbutiker och se på deras sortiment.

Frankrike: Förvisso finns det inte enormt många Chianti eller Rioja (som Ludvig Rasmusson säger i citatet i Bolaget). Men varför skulle det finnas det? Det finns inte mycket efterfrågan på sådana viner så det är naturligt att butikerna har ett begränsat urval. Eller tycker Systembolaget att man inte ska ta hänsyn till vad kunderna efterfrågar? Mer konkret: I vinbutiken Lavinia i Paris har man 6500 referenser, varav 2000 från andra länder än Frankrike. Uppskattningsvis har Lavinia t.ex. 320 italienska viner (varav 5 årgångar Sassicaia och 16 olika Gaja-viner för de verkliga entusiasterna...). Exempel från Frankrike: man har 6 olika Crozes-Hermitage, 14 Saint Joseph och uppåt hundratalet olika Côte Rôtie. Visserligen är detta en butik i centrala Paris, men man kan köpa via internet eller telefon och få levererat – till och med hem till dörren – över hela landet. Och, igen enligt Vinavisen.dk, Systembolagets kundtjänst säger att det finns 1744 röda och 1091 vita viner på Systembolaget, dvs 2835 sorter, plus beställningssortimentet med 2203 viner, total alltså 5038 olika viner i Sverige...

Och är man då inte nöjd med Lavinia i Frankrike så kan man gå runt hörnet och hitta många fler butiker med helt andra viner om man vill ha större urval. Till och med vår speceributik på hörnet, i förorterna, har ett riktigt bra urval viner – minst lika intressant som Systembutiken i t.ex. Vimmerby eller Vällingby.

Så Anitra, hur kan du, chef för en av världens största vinbutiker, och därmed förmodat kunnig inom ditt område, utan att rodna, själv sprida, och låta din organisation sprida, myten om Systembolagets fantastiska sortiment – och om att Sverige har världens bästa urval av viner? För i de flesta andra länder i Europa, som inte har monopol, finns det ett bredare och djupare sortiment, som är mer kundanpassat. Och det finns minst lika mycket kunskap hos personalen i dessa vinbutiker som hos Systembolaget. Och hur kan det vara acceptabelt att spendera din organisations resurser på att driva en politisk kampanj?

Bästa hälsningar,
Per Karlsson

(NB: Synpunkterna i detta är mina personliga. De är på inget sätt ett uttryck för BKWines ståndpunkt.)
-

Omöjligt sälja kvalitetsvin från Nya Zeeland till Sverige?

Följande inlägg fick vi från en person som försökt leverera vin till Systembolaget. Av någon anledning gick det inte att lägga in det i bloggen direkt, men här är det nu:

– Jag har nu agerat agent åt en svensk importör på plats i Nya Zeeland. Jag kan tyvärr bara konstatera att, med de regler som Systembolaget har satt upp är det omöjligt att få tag i kvalitets vin här, undantaget de allra största producenterna.

Ett vinår från producentens perspektiv har en ganska bestämt utseende. En viktig punkt är när skörden är bärgad, vinet har börjat jäsa, och buteljering av förra årets skörd sker. Kvantiteten och kvaliteten är då relativt väl känd. Då "allokerar" gården sitt vin. De fördelar vinet mellan gårdsförsäljning, restaurangförsäljning, och de olika vinhandlarna. Ju bättre kvaliteten är det på vinet (med givet pris och efterfrågan) desto mer är allokering "bestämd" tidigt, med andra ord: det finns inget utrymme för förändringar.

Att i detta läge få tag i de bättre Nya Zeeländska vinerna från mindre producenter, givet systembolagets regler ... mission impossible.

Så här har det sett ut för mig:

I juli, augusti och september förra året kom ett antal förfrågningar om Nya Zeeländska viner för lansering cirka 6 månader senare. Jag gjorde egna utvärderingar av aktuella viner och valde ett antal viner som jag tyckte skulle vara spännande att försöka lansera i Sverige. Med ett undantag var samtliga viner "slut", allokeringar har gjorts klart i maj/juni (efter skörden och jäsningen). Jag kunde få vin till nästa allokering, samtliga producenter var mycket intresserade, dvs ett år senare - men något förfrågan om samma sorts vin från systembolaget ett år senare kan ju inte garanteras.

Ena gården hade tillräckligt mycket kvar, men kan ju naturligtvis inte hålla sitt vin om en annan köpare bestämma sig få att köpa deras vin under systembolagets 3-4 månader långa utvärderingsprocessen. Detta skedde naturligtvis.

Jag har inget emot att Systembolaget har en utvärderings process. Tvärtom, alla handlare måste stå för kvaliteten av de varor de placera på sina hyllor. Jag skulle heller inte haft något emot att förlora i dessa utvärderingar. Det är en naturlig del av ett förstå sin marknad. Men att sätta upp regler som effektivt stänger ut en stor del av vinvärlden och sedan påstår att man har ”ett bra utbud”. Det är bara dumt.

Jag bodde i Sverige 17 år, mellan 1987 och 2004. Jag funderade över varför utbudet från Nya Zeeland och Australien var inte representativ, inte dåligt, men inte spännande heller. Nu vet jag.

Det är säkerligen likadant för resten av världens viner.

- - DG