tisdag, mars 10, 2009

Ny alkohollag? Det bidde en tumme

:::::

Denna artikel har flyttat hit:

http://www.bkwine.com/sv/debatt/ny-alkohollag-det-bidde-en-tumme/

Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!

:::::

1 kommentar:

Waldemar Ingdahl sa...

Hej

Vi är nog många som oroar oss över de skador som alkoholen orsakar människor. Fast det är inte riktigt vad som är intressant i svensk alkoholpolitik.

Sveriges alkoholpolitik går i korthet går ut på att folkhälsan förbättras om den totala alkoholkonsumtionen sjunker. Den tar inte hänsyn till vem som dricker och hur, däremot ologiskt nog vad som dricks. Som en följd verkar det enligt dagens alkoholpolitik bättre med en befolkning som består av 90 procent helnykterister och 10 procent grava alkoholister, än 100 procent måttlighetsdrickare eftersom totalkonsumtionen blir lägre.

Då behövs en politik som sätter ett socialt sammanhang för att minska skadorna, istället för den sammanlagda konsumtionen i samhället. Det finns ju skillnader i skador mellan olika dryckesmönster, så åtgärder kan riktas mot de individer, grupper, beteenden och platser där risken för alkoholrelaterade skador är högre. Vad som är en problematisk konsumtion kan inte bara avgöras av mängden som dricks. Då kan dåliga vanor tidigt förändras, utan att slösa resurser på de som inte har problem.

Jag och Louise Persson har skrivit en bok om det som heter Straffa syndare eller hjälpa människor