tisdag, april 28, 2009

Kronstam, också, stryker monopolet medhårs

:::::

Denna artikel har flyttat hit:

http://www.bkwine.com/sv/debatt/kronstam-ocksa-stryker-monopolet-medhars/

Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!

:::::

3 kommentarer:

Tove sa...

Skönt att du kommenterade detta! Jag tycker att jag gapar om det i tid och otid, men när man väl pratar med sina vänner, så gillar de monopolet - beror det mest på att man inte vet något annat?

Anonym sa...

Tror du verkligen att du skulle kunna hitta fler cabernet franc-viner på ICA eller Coop?

Självklart inte, streamlinat (vinstoptimerat) sortiment blir ju den absolut självklara konsekvensen av monopolets avskaffande. Det är ju ofantligt naivt att tro att allt skulle bli bättre bara av att avskaffa monopolet.
Även införselregeler, tull, skatter m.m. måste ändras radikalt.

"Specialsortiment" av vin och öl (d.v.s det mesta av dagens utbud) skulle enbart gå att köpa via specialbutiker och utanför storstäderna fungerar sånt extremt sällan.

Det kommer alltså att bli väldigt mycket bökigare att få tag i det man vill ha för t.ex en provning. Det är paradoxalt att vara en mångsidig konsument av vin och öl och inte inse konsekvenserna av systembolagets avskaffande.

Per and Britt sa...

Möjligen har du inte riktigt förstått vår argumentation, för du verkar tolka oss felaktigt.

Säkerligen skulle inte ICA eller Coop ha några jättesortiment (men det har ju för övrigt inte Systembolaget heller). Poängen är inte att det skulle finnas fler produkter i en viss enskild butik utan monopol, utan att det totala utbudet på marknaden skulle bli väsentligt större. Varför ska man mäta sortimentets mångfald och bredd genom att se på utbudet i en enda butik? (Det är ju i och för sig vad Systembolaget vill, så du har nog svalt deras argument – men så spenderar de ju också 25 miljoner kronor om året på propaganda som talar om vad duktiga de är.)

Det skulle säkerligen dyka upp en mångfald specialiserade butiker – specialiserade på belgiska öl, Loireviner (inklusive cabernet franc förstås), någon Österrikefantast skulle säkert börja importera många bra österrikare osv osv. Och de skulle säkert vara glada att leverera till hela landet om man beställer per post eller över internet. Samtidigt skulle antagligen Ica och Coop ha ett högst begränsat sortiment, men vad är det för fel med det? Det är ju samma sak för alla andra varor – utbudet på Ica och Coop är begränsat även där.

Det paradoxala tycker jag är att du, kära Anonym (vem du nu är), tycker att man kan motivera att man ska ha ett monopol därför att du tycker att det blir för ”bökigt” att handla annars. Det är sannerligen paradoxalt. Ett monopol är i grunden ineffektivt och odemokratiskt och det tycker du är motiverat för att det är för ”bökigt” för dig att handla hos fria köpmän…

Låt det bli lite ”bökigare” att köpa vin (för alla andra varor klarar du ju av den mer ”bökiga” inhandlingen, så varför då inte för vin?) genom att avskaffa monopolet, så ska du se att det dessutom kommer att finnas många roligare viner och ölsorter än vad som finns nu.

Om du ser dig omkring i världen, och tittar på andra varor än alkohol, var är utbudet störst och kundservicen bäst? På de marknader där det är monopol eller där det är en fri och öppen marknad?