onsdag, mars 30, 2005

Punkt 2: ”Sortimentet är så bra i Sverige därför är det bra med monopol”.

Att sortimentet är bra är en ihärdig myt. Nu är det ju faktiskt inte så. Är man i en liten stad i Tyskland (som en kommentator skrev) så finns ju kanske bara ett mindre urval i den lokala vinbutiken - men då kan man ju köpa direkt från en producent, på postorder, på internet, be lokala vinhandlare ta hem etc etc om man inte hittar vad man vill ha lokalt. Det är väl ganska normalt för alla andra produkter? (Varför ska vin vara annorlunda?) Men även om det vore sant att sortimentet är jättebra i Sverige (vilket vi inte anser det är) – varför ska staten behålla ett monopol bara för att en del svenskar ska kunna köpa från ett brett sortiment av viner? Är föga efterfrågade viner någon sorts medborgerlig rättighet som staten måste tillgodose med ett monopol? Det kan väl ändå inte vara någon orsak till att behålla ett monopol?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Alla påståenden om det förträffliga sortimentet på systembolaget är just bara påståenden. Jag är en av få svenska vinproducenter och lever i ett av Europas vinproducerande länder. Och med utgångspunkt från mina branchkunskaper så måste man tyvärr säga att Systembolaget som alla monopol inte bidrar ett dugg till mångfalden. Man har från varje producentland ett ytterst begränsat urval. Och från många länder så har man inte med de bästa eller ens ett tvärsnitt utan väljer ut viner helt utan systematik. Det land där jag arbetar är ett av de gamla vinländerna i Europa och härifrån så har men helt uselt sortiment och jag kan försäkra alla att här produceras många bra viner. Jag anser att genomgående så dricker svensken viner av usel kvalitet detta för att Systembolaget med sina hög påslag och vinskatterna gör viner av god kvallitet för dyra för den genomsnittlige konsumenten. Systembolaget har spelat ut sin roll. Idag driver politikerna enbart monopolet av skattemässiga skäl. Det visar inte minst filosofin bakom att staten har ett bolag som Absolut Vodka. Där man vräker ut milijontals liter sprit utanför Sverge för att maximera vinsten. Och sen kämpar för att Sverge skall ha monopol så att också där kan ta in maximalt med pengar. Ni skall veta att ett vin som hemma kostar cirka 60 kronor för en 0,75 liters flaska köps in för runt 15 kronor. Då blir det inte någon vidare kvalitet på innehållet. Det är inte alkoholpolitik. Jag väljer att skicka in detta inlägg anonymt för att undvika problem i mina kontakter med den svenska marknaden, då kritik av Systembolaget inte ses positivt från de som bestämmer där.

Anonym sa...

Jovisst har Systemet ett bra sortiment! Gör man en inköpslista med hjälp av katalogen behöver man bara gå till en butik. Förvisso finns inte alla viner i alla butiker, men alla butiker kan på en vecka skaffa alla viner. Det klarar inte t ex Sörensen eller andra stora butiker i det monopolfria Danmark. I vinproducerande länder finns i allmänhet nästan bara det egna landets viner, men visst har stora butiker där större sortiment än Systemet, men bara från det landet. Om monopolet försvinner är väl risken att Systemet med dess service och breda sortiment också försvinner. I storstäderna kommer säkert att etableras välsorterade specialbutiker, men hur gör vinälskare i Tomelilla, Rättvik eller Säffle? ICA eller Coop lär inte kunna eller vilja konkurrera ens med det sortiment de små Systembutikerna har i dag. Titta på det dåliga sortiment butikskedjorna erbjuder i de danska småstäderna!
Som vinälskare föredrar jag nog Systemet. Man vet vad man har, men inte vad man får...

Anonym sa...

Monopol är av princip dåliga för vissa. Och dessa priuncipfasta avregeleringsliberaler har en tendens att överdriva och måla upp en romantisk bild av vinsortiment och priser i kontinetal-Europa.

Min simpla erfarenhet av att ha bott i Österrike och Belgien är att livsmedelsbutikerna har begränsat urval billiga viner. Specialbutiker har mer men är ändå begränsade. Nya världen har de nästan inte alls. och att i Belgien hitta österrikiska viner var det ju inte tal om. Men visst fanns det frasnka viner att välja på, men det finns det även på svenska systemet.

Anonym sa...

Behålla monopol för att svenska Systemet ska fortsätat tillhandhålla udda viner som ett fåtal köper är inget argument för statligt monopol. Nehej. Kanske inte det. Men säg du rakt ut att det med avskaffat monopol för de allra flesta blir mindre att välja på, om man inte ska krångla med postorder och långsamam specialbeställningar!

Anonym sa...

Efter att ha sprungit på MÅNGA butiker världen över, måste jag säga att systembolaget är ENASTÅENDE med sitt sortiment - för att avara EN (den enda) kedjan.
Givetvis finns större urval i andra länder - men splittrat på 100-1000 olika kedjor och butiker, vilken gör det omöjligt att kolla var vinet finns, jämföra pris, förvissa sig om vettig lagring, etc.

Kom också ihåg att det är SKILLNAD på Systembolaget och Skatterna.

Skatterna drabbar alla - dig, mig, konsum OCH Systembolaget. Det är INTE Systembolaget som sätter skatten. Sänker staten skatten, så minskar priset hos Systembolaget.

En tankeväckare är att om vi har ett vin som kostar noll (0) kr att tillverka, skeppa till Sverige och ingen tar ut någon profit, redan då kostar en flaska mer än 25kr.
Skatt bara.
Om du vill ta 8kr för tillverkning, skeppning och avans, då kostar flaskan mer än 35kr (inkl moms).

Så fort vår folkvalda regering väljer att sänka skatterna så kan vi köpa billigare vin...

Anonym sa...

Varför bemöter inte BKWine argumenten?

Anonym sa...

Systembolaget har ett stort sortiment med många flaskor. Det som kanske inte förstås av de flesta konsumenter är att en stor del av sortimentet kommer från några få stora företag. Det stora företagen har många vingårdar runt om i världen och jag tycker det är konstigt att dessa produkter hela tiden väljs ut av Systembolaget. Små producenter gynnas inte på detta viset och det finns väldigt få viner från intressanta vingårdar. Eftersom Systembolaget väljer ut vilka viner som ska köpas in bestämmer inte marknaden utan monopolet. Det är omöjligt för nya produkter att nå konsumenten utan att ha passerat genom Systembolagets "oberoende" panel av en handful personer. "Oberoende" kan bytas ut mot "köpta" panel om ni vill! Systembolaget fyller sin funktion men konkurens från mindre vinbutiker som kan sälja niscade och intressanta produkter skulle inte skada. En fri marknad har bevisats gång på gång att detta gynnar konsumenten både prismässigt och kvalitet.