onsdag, mars 19, 2008

Systembolaget får betala 40 miljoner i kompensation muthärvan…

:::::

Denna artikel har flyttat hit:

http://www.bkwine.com/sv/debatt/systembolaget-far-betala-40-miljoner-i-kompensation-mutharvan/

Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!

:::::

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hela den här bloggen är så ensidig att jag skäms när jag läser den. Det är svårt att få till någon riktigt bitande kritik när man ser allt i svart och vitt. Det finns faktiskt fördelar med Systembolaget också.

Roger Ericsson, Nacka

Per & Britt sa...

Självklart är bloggen ensidig – vi argumenterar att monopolet är fel, ineffektivt, och konsumentovänligt. Det är inga två sidor i det argumentet.

Sen gäller det förstås att hålla isär två saker:

1) "Monopolet", som är en kvarleva från 1800-talet (och där Sverige är ett av de få västländer i världen som fortfarande anser att medborgarna inte är mogna för en öppen marknad),

2) "Systembolaget", som man kanske kan tycka gör ett i alla fall hyfsat jobb inom de ramar som getts dem. (Fast det är svårt att förstå hur Sverige kan tycka att det är acceptabelt att Systembolaget sysslar med partipolitiskt kampanjande, som nu är fallet.)

Vi kritiserar, som förhoppningsvis (men kanske inte?) Roger uppmärksammat, i första hand monopolet.

Sen kan man ju inte låta bli att undra vilka "fördelar med Systembolaget" Roger hittar. Är det den vanliga ramsan om det fantastiska sortimentet och de låga priserna? Dessa är fortfarande en chimär och osanning, hur många gånger det än upprepas. Eller har kanske Roger upptäckt något annat?...

Per & Britt sa...

Roger,

En annan sida av saken är ju att det finns så många som redan nu argumenterar för monopolets fantastiska förträfflighet, t.ex. Systembolaget som lägger ner ganska många miljoner på att berätta för svenskarna hur fantastiskt bra monopolet (och "Systemet") är. Och även att det knappt finns några bland de svenska vinjournalisterna som bryr sig om monopolet (med några få undantag, i synnerhet Michel Jamais). De flesta av dem verkar tämligen nöjda med monopolet – det gör ju faktiskt deras arbete bra mycket lättare. Se t.ex. även den nyligen planerade debatten om "monopolet" som organiserades av den s.k. "Svenska Vinskribenters Förening" på Vinordic. Temat var snarast "hur ska vi kunna behålla monopolet inom ett annars öppet Europa" snarare än "har monopolet fortfarande ett berättigande?". Tyder inte direkt på ett kritiskt journalistsinne. Tyvärr blev debatten inställd. Så från det hörnet hör man sällan någon kritik.

Därför torde det vara bra med i alla fall en liten röst som argumenterar för att monopolet bör avskaffas.

Det kan knappast anses skamligt. För så vitt man inte tycker att man behöver skämmas så fort man står för en klar och konsumentvänlig åsikt, men som inte alltid delas av "etablissemanget".