:::::
Denna artikel har flyttat hit:
http://www.bkwine.com/sv/debatt/apropa-det-stora-och-breda-urvalet-av-vin-i-sverige/
Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!
:::::
torsdag, januari 20, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
du inser att du är ute och cyklar nu? systembolaget i Sverige har världens största sortiment för du kan beställa allt vad som finns i öl, vin och sprit väg i Sverige på systemet men jag antar att du på pekar deras tillfälliga sortiment som systembolaget har i lager för tillfället som dom förnyar 2ggr per år och jag undrar dess utom hur du försvarar den förmodade ökande av alkoholism och alkohol relaterade brott som kommer att ske när monopolet släpps???
Du anonym, har du druckit eller? Verkar så på stavningen... ;-)
För att vara seriös: Systemet har ungefär 2000 titlar i sin katalog, och det är vad du kan beställa. Ytterligare ett par tusen finns i beställningssortimentet. Vilket gör att man alltså inte kommer upp i dessa franska butikers nivåer, även med båda katalogerna tillsammans!
Men det är ju klart, bäst sortiment i Sverige har de ju... ;-)
Magnus
Hejsan Magnus!
Du har en poäng i att gamla "sanningar" måste granskas, men tycker du inte jämförelsen är lite skev? som jag tolkar utsagan så hävdar Systembolaget att man som konsument i en liten ort, som exempelvis Gränna, har relativt smidig tillgång till ett väldigt brett sortiment.
Självklart kan det lilla bolaget i Gränna inte jämföra sig mig de stora butikerna i miljonstaden Paris, mitt i "vinets hemland", men det har väl inte heller någon hävdat?
Jämförelsen mellan Systembolagets sortiment borde istället göras med en butik i en mindre ort, i ett annat, icke vinproducerande land. Och då är jag inte längre lika säker på vem som skulle gå vinnande ur det.
(Jag kan för övrigt avsluta min långa kommentar med att påpeka att jag själv är en ytterst sällsynt gäst på systembolaget då min konsumtion inte kräver mer än något besök per år och som liberal har har jag heller inget principiellt emot att avskaffa monopolet...)
:-)
@Markus
Nej, Systembolagets sortiment ska inte jämföras med bara EN butik i en mindre ort. Systembolaget har ju monopolställning, till skillnad från alkoholförsäljningsställen på kontinenten.
Man ska jämföra (a) det totala sortimentet som invånarna i en svensk stad har tillgång till, dvs. de lokala systembutikernas sortiment + beställningsmöjligheter, med (b) det totala sortimentet som invånarna i en jämförbara europeiska stad har tillgång till, dvs. det sammanlagda sortimentet från alla lokala specialbutiker, livsmedelaffärer och eventuella gårdsbutiker + beställningsmöjligheter.
Om jag tittar på öl, som är mitt intresseområde, så vet jag att ölälskare i t.ex. Amsterdam kan handla ett mycket störra antal olika ölsorter hos diverse lokala ölhandlare än vad jag kan köpa hem i Stockholm.
Jo, det relevanta är ju förstås inte urvalet i en enda butik (och det lär inte vara strålande t.ex. i Gränna) utan vad som finns tillgängligt för en konsument, dvs på marknaden.
Angående den förste Anonym (”hur du försvarar den förmodade ökande av alkoholism och alkohol relaterade brott som kommer att ske när monopolet släpps”):
Hur försvarar jag den förmodade ökningen? För det första, varför försvara något förmodat? Systembolaget publicerar kontinuerligt ”vetenskapliga rapporter” om vad som skulle hända. De bygger på väldigt lite vetenskap och på väldigt mycket gissande av personer som är kända motståndare till en fri marknad.
Se på utvecklingen i Sverige. Få länder i Västeuropa har haft en sådan kraftig uppgång av alkoholkonsumtionen som Sverige. Vad säger det om monopolets effektivitet? ”Men”, kanske du tänker, ”det beror ju på att vi tvingats tillåta mer gränsinförsel osv osv pga EU”. Det är fel. Titta på statistiken. Konsumtionen har stadigt gått upp sedan 40-talet. Under hela den tiden har vi haft monopol.
Tvärt om, här på Monopolbloggen argumenterar vi alltid för att vi behöver en bra och effektiv alkoholpolitik, som befrämjar folkhälsan, utan att för den skull sätta tvångströja på konsumenterna eller begränsa marknadsekonomin allt för mycket. Ser man på utvecklingen i Sverige verkar inte monopolmodellen vara ett effektivt sätt att främja folkhälsan. Ytterligare ett skäl att avskaffa den modellen.
-P
Skicka en kommentar