måndag, oktober 13, 2008

Systembolagets marknadsandel ökar. Nu uppe i drygt 50%!

:::::

Denna artikel har flyttat hit:

http://www.bkwine.com/sv/debatt/systembolagets-marknadsandel-okar-nu-uppe-i-drygt-50/

Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!

:::::

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Självklart skulle konsumenter gagnas om monopolet avskaffades! Men det enda positiva skulle vara ett eventuellt lägre pris.Visst är det härligt när man åker utomlands och kan köpa en flaska vin lite var som helst när man är på humör.Det är lite av charmen.Men att det skulle bli vardag här i Sverige?Fasansfullt om det blir så.Att konstant ha en bag in box hemma i köket är ju redan accepterat.Att sedan ha 2 flaskor för 1 erbjudande på Ica,nej tack.Alkoholskatten hög,javisst är den det.Men det kan behövas för att driva akutmottagningarna som kan ta emot fler och fler misshandelsfall,våldtäkter och rattfylla.Avskaffning av monopolet åt ett redan alkoholgalet samhälle? För guds skull,nej.

Per and Britt sa...

Vi är i alla fall överens om att konsumenterna skulle gagnas…

Däremot så kan det tänkas att du har fel i ditt resonemang. Inte bara lägre pris, men även större sortiment, bättre kundservice, mer arbetstillfällen och annat. Det var i alla fall vad som hände i Alberta i Canada när man avskaffade monopolet.

http://monopolet.blogspot.com/2005/11/expertrapport-rekommenderar-monopolets.html

(Är det för övrigt någon som någonsin trott att ett statligt monopol skulle vara det bästa sättet att skapa bra kundservice. Då kanske man borde monopolisera lite fler branscher?)

Är det fasansfullt att man skulle kunna köpa en flaska vin när man har lust. Tvärt om verkar väl snarare vara fallet. Att man upphör med monopolet är ju inte samma sak som att man får sälja alkohol precis hur som helst. Det kan fortfarande regleras.

Att det fungerar som det gör idag är ju i mångt och mycket ett resultat av monopolet och den alkoholpolitik som vi har. Med ett alkoholmonopol som gör sitt bästa för att få folk att uppfatta alkoholen i första hand som ett medel för att bli full. Om till och med Systembolagets attityd är att smaka på vin är att ”supa”, då är det inte konstigt att ungdomarna tror det också. (Se t.ex. på deras kampanjer. Det är dystert att se hur SB ofta i sina kampanjer gör sitt bästa för att ge folk en destruktiv attityd till alkohol.)

Alkoholgalet, tja kanske det, men i mångt och mycket tack vare monopolet. Det är ju uppenbarligen inte så att monopolet och alkoholpolitiken är särskilt lyckad som den är idag i alla fall, om den fört oss dit...

Låt oss istället ha ett system (med litet "s") där vi har en intelligent (och kanske då också effektiv) alkoholpolitik, utan monopol så att vi slipper leva med en modell som är en kvarleva från 1800-talets gruvsamhälle.