tisdag, november 01, 2005

Expertrapport rekommenderar monopolets avskaffande

”[monopolet] är en fornlämning från 1920-talet. ... En privatisering skulle inte bara vara fördelaktigt för konsumenterna men skulle också ge mer intäkter till staten. ... Det finns inget skäl till att behålla denna förmyndarpolitik från myndigheterna, som försöker diktera människors livsstil och som försöker styra vilka drycker konsumenter har rätt till att dricka.”

Nu är det givetvis inte i Sverige som man har en sådan debatt utan i Québec i Kanada. Rapporten är skriven av Montreal Economic Institute, ett privat ekonomiskt forskningsinstitut. Den finns tillgänglig här hos MEI. (Introduktionen är på engelska men huvuddelen av texten är på franska.) Den innehåller en del intressanta jämförelser med provinsen Alberta där man tidigare hade ett statligt monopol men övergav det 1994 till förmån för en privatisering. Till exempel:

  • Bättre tillgänglighet: Antalet butiker har stigit i Alberta sedan privatiseringen från 310 monopolbutiker till idag 1087 butiker. Man har därmed 42 butiker per 100,000 invånare jämfört med i monopolprovinsen Québec där man har 13 butiker per 100,000 invånare. Detta innebär bland annat en väsentligt tidsbesparing och ökad bekvämlighet för konsumenterna.
  • Fler arbetstillfällen: Under de tre första åren efter privatiseringen i Alberta steg antalet arbetstillfällen inom sektorn från 950 till 2904, dvs nästa 2000 nya jobb.
  • ”Sortimentet kommer att utarmas”: I privatiserade Alberta finns ett totalt utbud på 11,575 produkter jämfört med på monopolmarknaden i Québec där det finns 7,148 produkter i utbudet. Jämförelsen blir ännu mer dramatiskt positiv till förmån för en privatisering om man ser på utvecklingen i Alberta från hur det var under monopolet och jämfört med nu: I monopolet i Alberta fanns 1993 1,957 olika produkter. Det har stigit med privatisering till idag runt 12,000 produkter. Samma utveckling i Québec skulle ge Québecoisarna ett utbud av runt 44,000 produkter...
  • ”Med en privatisering kommer vi att få många fler alkoholister”: I Alberta ligger alkoholkonsumtionen per person idag på samma nivå som den gjorde under monopolets tid. En lätt uppgång skedde året efter privatiseringen men det följdes av en nedgång. I monopol-Québec, däremot, har konsumtionen under samma tidsperiod stigit med nästan 15%.

Nog vore det intressant om det funnes en seriös debatt om monopolet i Sverige! Vad tycker du? Kommentera detta i Monopolbloggen!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tänker ni stadsråttor bara på er själva? Tänk dig för mig, en 24årig kille, medelinkomst, bor på en liten ort med en ICA affär. Innan hade vi systembolag här, ett riktigt bra utbud, du kan itne säga att det kommer få plats i den nuvaranade ica butiken! för vårt systembolag är större än ica butiken! Vinner inte det röda blocket 2010 så emigrerar jag! Jävla borgar pack!

Per & Britt sa...

Hade du inte monopolet att dras med så skulle du lätt kunna få leverans per post, till och med levererat ända hem till dörren, från flera nya spännande vinförsäljare.

Visst skulle de säkert ha sina butiker (om de bryr sig om att ha några) i större städer, men de skulle säkerligen vara glada att sälja per postorder även till landsortshålor (det är väl där man bor om man inte är stadsråtta?).

Och säkerligen skulle det finnas många internetbutiker som vore glada att få dig som kund. För en internetbutik gör det ingen skillnad om man är stadsråtta eller bonntölp.

Så i det stora hela skulle du få tillgång till ett mycket bredare sortiment en det påvert eländiga urval som finns på Systembolaget. Och har du ett bättre urval än ett hundratal viner, varav de flesta är ”kvalitetsvin” i plastpåse i kartong, så är jag förvånad.

Men det bästa för dig är nog att det du befarar händer – att ”det röda blocket” förlorar 2010, så att du emigrerar. Du kan förstås flytta till Ryssland, men där lär du inte få bättre vinurval. Emigrera istället till ett land utan alkoholmonopol i Västeuropa så får du se vad du gått miste om med Systembolaget...

Då har i alla fall det ”jävla borgarpacket” (eller om du föredrar ”borgar packet”) gjort något för dig.

Madeleine sa...

Det finns en del poänger i era argument,det ger jag er. Vad jag undrar är,stod det någonting om problem med försäljning till minderåriga? Jag har själv bott i Kanada och aldrig någonsin frågade någon mig om jag var ens över 18.(Ser rätt ung ut)

Per and Britt sa...

Har ingen speciell info om just det.

Anonym sa...

Alkohollagarna i Sverige är synnerligen ett stort hyckleri. Det är farligt med alkohol därför säljer staten det... Att använda sortiment är faktiskt inte ett argument, då efterfrågan ska styra sortiment. Då kan vi lika bra ha monopol på bröd? Det finns ju faktiskt mycket bröd i världen inte ICA-butiker bla säljer. Snälla Staten sälj bröd jag måste ha ett bättre brödsortiment...Speciellt nu när man säger att vitt bröd är onyttigt, borde ni sälja det. Vi svenskar är dumma i huvudet, ni på Rosenbad borde bestämma vår konsumtion av bröd. Även dem som äter lagom mängd bröd ska drabbas, lika ska vara lika!
Sätt också 20 årsgräns på bröd, det finns ungdomar där ute som frossar bröd i massvis. Dem blir ju tjocka och kan dö. Snälla Staten kan ni inte sälja allting? Sänk åldergränsen för att tjänstgöra i krig, det är ju inte farligt. Alkohol och bröd däremot är väldigt farligt, höj den till 50 år.