tisdag, november 22, 2005

Svensk vinbonde undrar: Hur är det med Systembolagets “breda” sortiment och fina inköpspolitik?

Vi fick ett brev från en läsare som inte tyckte att det sätt som Systembolaget understryker sin egen förträfflighet (ingen jantelag där inte) alltid stämmer...

Han tyckte att det kanske inte alltid är så att tack vare Systemet har vi i Sverige världens bästa vinsortiment och inte heller att tack vare Systembolaget har vi en öppen, rättvis och välbalanserad inköpspolitik.

Så här skriver han (som vill vara anonym):

- - -

”Jag är svensk vinproducent Ungern och följer därmed systembolagets produktförfrågningar med stort intresse, speciellt vad gäller vin från Ungern.

Vad jag berättar här är vad jag upplevt.

Vad skall man säga om det och ett företag (Systembolaget) som fungerar så?

Man har nästan inget rött vin (ett finns tror jag) från ett EU land – ett land som producerar mer än 4 miljoner hl per år.

Just nu har man gått ut med följande två förfrågan på inköp av Ungerskt rött vin.

”Red wine Kekfrankos” (Blaufränkisch på tyska):

”A heavy wine aged on new or partly new oak barrels. Way of producing and way of maturing and picture in color of the bottle must be stated in the offer.”

– För detta vin, som det är beskrivet krävs ett skördeuttag på ca. 1kg druvor per stock och ett nytt fat på 225 liter för ca. 4000 SEK. Det är en trevligt vin som de frågar efter men man vill lägga detta vin på en prisnivå som innebär att vi vinproducenter erbjuds att offerera ett pris på max 1,85 Euro i producentledet. Det innebär et hyllpris på ca 55 SEK.

Nästa vin som man frågar efter är en Egri eller Sekszardi Bikaver. Här vill man ha följande vin:

”A classical heavy and spicy wine. Vintage 2000-2002.”

Man önskar sig alltså ett vin som är tre till fem år gammalt av hög kvallitet och man tänker lägga det i prisläge under 50 SEK till slutkund. Det betyder för producenten 1,15 Euro.

Båda dessa frågor visar att man inte vet vad det kostar att producera ett kvalitetsvin och också att man inte vill ge den svenska marknaden ett vettigt urval av de viner som Ungern producerar idag. Det visar också att Systembolaget inte har den kunskap om producentländerna som man borde ha.

Den här typen av beteende tycker jag klart visar att Systembolaget inte kan leva upp till de krav som EU ställer om att Systembolaget skall vara konkurrensneutralt. Och det är ju ingen nyhet att ett monopol aldrig har klarat den uppgiften. Och i framtiden kommer man inte heller att klara av den. Det visar också den arrogans som finns på Systembolaget gentemot sina leverantörer. Och en sådan arrogans är också naturlig i ett monopolföretags företagskultur.

Vidare tycker jag att detta visar att Systembolaget inte har ett så brett och välbalanserat sortiment som så många tror i Sverige. De kommentarer som gäller Systembolagets fantastiska sortiment visar bara att Systembolagets propaganda om sin egen förträfflighet och mycket pengar för att kommunicera detta kan vilseleda även ett i andra frågor upplyst folk.

Vad jag vill säga med detta är att Systembolaget säkerligen inte är lagligt enligt EU:s regelverk. Och från det perspektiv där jag befinner mig finns inget positivt att säga om Systembolaget och vårt svenska monopol."
- En Svensk Vinbonde

- - -

(Och du kan också läsa om hur en annan hoppfull, potentiell vinleverantör till ”monopolet” känner sig frustrerad i ett tidigare inlägg i bloggen.)


- - -

Vi välkomnar alla kommentarer på detta (och på andra inlägg i Monopolbloggen), även från Systembolaget eller våra politiker. Fast ännu har vi tyvärr inte hört av dem. (Se t.ex. det öppna brevet till Anitra Steen, verkställande direktör på Systembolaget AB här). Synd. Det vore värdefullt med lite debatt i en på sitt sätt viktig fråga.

Inga kommentarer: