tisdag, november 01, 2005

Kronstam kritiserar

För några nummer sedan i BKWine Brief refererade vi en artikel i DN om en utfrågning av Bengt-Göran Kronstam, DNs vinskribent, inför publik i Gallerian. Vi tyckte det var synd att BGK inte tog tillfället i akt och var lite mer kritisk mot monopolet och dess berättigande i Sverige idag (”Systemet är en fantastisk institution, men de uppfyller inte de krav som jag som konsument ställer. Till exempel borde man kunna handla på internet. Det är viktigt att bevaka Systemet eftersom de är "ensamma" på marknaden” -BGK). Nu har vi blivit varse att BGK tycker att vi är orättvisa, eftersom han anser sig vara en av de få i Sverige som kritiserar monopolet, och så tyckte han också att vi kunde se det själva om vi läste hans artiklar i DN. Så för att inte göra Bengt-Göran besviken på oss tog vi och bläddrade igenom en hel hög artiklar (de finns alla på internet) för att se vad Bengt-Göran skrivit om monopolet. Vi hittad en del. Här är några, förhoppningsvis representativa, axplock från Kronstams artiklar:

  • 24/5-03: ”Systembolagets ensamrätt är dock varken självklar eller evig och det finns all anledning att diskutera om inte monopolet bevarar den förbjudna fruktens mystik tvärt emot intentionerna. Varje sådan tanke är dock i högsta grad omoralisk, anser monopolets tillskyndare. [...] Däremot finns konsumentpolitiska argument för ett fortsatt monopol. Systembolaget som affärsidé är långt överlägset de flesta tänkbara konkurrenter utanför de stora städerna, och att ersätta ett monopol med ett oligopol, i form av Ica och Coop, skulle verkligen inte förbättra något. Tvärtom!” (Vilka konsumentpolitiska argument talar för ett monopol undrar vi?)
  • 3/10-05: ” Bolagets sortimentspolicy handlar numera om snårig byråkrati värdig Kafka, ett rent systemfel som varken gynnar konsument eller producent.”
  • 4/7-05: ” Mest besvärande är emellertid att [Systembolagets] sortimentet är så planlöst sammansatt, i stora delar utan både tanke och filosofi. Mängder av viner smakar närmast identiskt. Det som pågår är en trist nedmontering av det fantastiska vinutbud som en gång gjorde Systembolaget enastående. Spänningen har till stor del försvunnit.”
(Det finns en hel massa synpunkter om sortimentspolitiken, men det rör ju egentligen inte frågan om monopol eller ej.)

  • 2/10-05: “Själv trodde jag länge benhårt på [Systembolagsmonopolets] fördelar, men i dag är jag inte lika säker. Under Anitra Steens ledning har det ärevördiga bolaget förvandlats till ett profithungrigt företag som drivs på samma sätt som när Posten började jaga kostnader.”
Det skulle vara roligt om det någonstans i Sverige skapades en seriös debatt om principerna och grundtankarna i monopolet och dess vara eller inte. Vad tycker du? Kommentera detta här i Monopolbloggen!

Inga kommentarer: