lördag, maj 14, 2005

Kronstam om monopolet: Goddag yxskaft

I DN skriver man om en “utfrågning” av Bengt-Göran Kronstam, deras vinskribent och en av de stora “vinguruarna” i Sverige.

Han tillfrågades: ” Vad tycker du om monopolet i Sverige?”

Kronstam svarar: ”Systemet är en fantastisk institution, men de uppfyller inte de krav som jag som konsument ställer. Till exempel borde man kunna handla på internet. Det är viktigt att bevaka Systemet eftersom de är "ensamma" på marknaden.”

Ganska lamt för en av de mest inflytelserika personerna i vinsverige.

Kanske har Kronstam svårt att skilja på saker och ting. ”Monopolet” är ett politiskt beslut om att vi ska ha monopol på försäljning av alkohol till konsument i Sverige. ”Systemet” är inte ”monopolet” utan bara det sätt som staten valt att förse konsumenter med alkoholdrycker. Om Systemet är fantastiskt eller inte rättfärdigar inte att ha ett monopol.

Kan inte låta bli att undra varför Kronstam inte vågade säga vad han tycker om monopolet...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kronstam har iochförsig kritiserat Monopolet förut, men man skall också betänka att han som vinjournalist har fördelar av systembolaget. Han behöver i princip enbart gå på journalistprovningarna och sedan skriva utifrån detta. I en icke monopolsituation hade han behövt söka upp vinerna på ett annat sätt.

Anonym sa...

Bengt-Göran Kronstam har länge kritiserat Systembolaget och har många vettiga åsikter om Systembolaget och Monopolet.
Dock håller jag med BkWines om att Kromstam likaväl som alla andra som arbetar med vin eller sprit i Sverige är säreget undfallande i fråga om alkohol monopolet. Denna feghet torde emellertid bero på att alla i branschen i Sverge så att säga sitter i knät på Systembolaget. Om kritiken blir för kraftig så finns risk att Systembolaget straffar vederbörande. Det är så det går till i det fria Sverige.

När det gäller den första kommentaren så håller jag fullständigt med att det är ett mycket lätt jobb att vara vinjournalit i Sverige. Så varför försöka ändra på en enkel och lätt arbetssituation. Tänk själva alla vinjournalister i Sverige kommer månad efter månad ut med ett enda alster och det är dessa fullständigt vedervärdiga listor med prisvädre för månadens nyheter.

Vad man skall pressa Systembolaget om är hur fan de väljer ut nyheterna. Och villka fantastiska viner som Svenskarna går miste om men detta vågar ingen i Sverige ta strid om.

Svensk vinbonde