tisdag, augusti 02, 2005

Alkohol är till för att bli full, enligt Systembolagets propagandakampanj IQ-Initiativet

På semestern i Sverige häromveckan hade vi tillfälle att se lite av vad Systembolagets nya propagandakampanj ”IQ-Initiativet” består av.

Vi såg två olika reklam-TV-inslag (kan inte varit billigt!), t.ex. ett om en skola där föräldrarna gemensamt har bestämt sig för att inte ”förse” sina barn med alkohol när de är för unga. Man kan ju tycka att det hör till en förälders normala ansvar att inte ”langa” och att lära sina barn en bra attityd till vin och sprit – utan att Systembolaget ska behöva ”hjälpa” föräldrarna med det.

Men det mest besynnerliga var ett helt annat budskap i reklamfilmen: Hela propagandafilmen genomsyrades av att vin och sprit framför allt är till för att man ska bli full. Ur propagandafilmen: ”Det är ju bättre att man tar sin första riktiga fylla när man är 18/19 än när man är 14...”. Är det verkligen ett vettigt budskap att sprida på TV? Hur kan man tro att barn och ungdomar ska växa upp med en ”intelligent” attityd till vin och sprit om till och med Systembolaget bidrar till attityden att alkohol är i första hand till för att bli full?

Du kan se propagandafilmen på IQ-Initiativets web-site: www.iq.se.

Inga kommentarer: