onsdag, augusti 03, 2005

Systembolaget sparkar ut vissa av de mutmisstänkta leverantörerna

Enligt Ekot och Svenska Dagbladet har Systembolaget bestämt sig för att vidta åtgärder mot vissa av de mutmisstänkta leverantörerna. Det gäller VinTrädgårdh, som blir helt utesluten som leverantör, samt Philipsson & Söderberg och Åkesson, vilka endast får vissa av sina produkter blockerade.

Beslutet baseras på information från förundersökningen i mutprocessen. Det är alltså inte baserat på några fällande domar i domstol.

Går man inte händelserna i förväg? Igen – precis som när man avskedade de mutmisstänkta anställda utan att deras skuld eller oskuld hade avgjorts i domstol?

Systembolagets advokat, Jakob Melander, säger enligt Ekot: ”Om det senare visar sig den individuella handlingen inte innebär en bestickning eller muta kanske inte har så stor betydelse. Den här typen av agerande är i vilket fall ett brott mot de avtal som gäller mellan Systembolaget och dess leverantörer”.

”Kanske inte har så stor betydelse”... Nehej. Intressant. Och eftersom det har att göra med interna avtal kan ju ingen utomstående veta riktigt vad det rör sig om i alla fall.

Kan också inte låta bli att undra vilka av Philipsson & Söderbergs och Åkessons produkter det kommer att drabba. Har man bedömt att vissa produkter har fått mer mutfördelar än andra i deras sortiment? Eller har man bara valt att slumpmässigt straffa vissa av de vinproducenter som arbetar med PS och Åkesson?

Man kan ju också notera att andra misstänkta leverantörer i muthärvan inte drabbas av dessa bestraffningar. Till exempel statsägda V&S Vin & Sprit AB, där fem personer är inblandade i mutskandalen. Undrar varför. Läs på Ekot här.

Visst är det beklagansvärt om mutor förekommit på det sätt som utredningen pekar på. Men mest sorgligt är i alla fall Systembolagets agerande i härvan.

Men det finns ju ett enkelt sätt att undvika att sånt sker och att det upprepas: slopa monopolet.

Läs på Svenska Dagbladet här

Och läs och lyssna på webradio på Ekot här

Inga kommentarer: