onsdag, december 21, 2005

Får man göra det lättare att handla på Systembolaget?

:::::

Denna artikel har flyttat hit:

http://www.bkwine.com/sv/debatt/far-man-gora-det-lattare-att-handla-pa-systembolaget/

Klicka på länken för att läsa den på BKWine Magazine!

:::::

4 kommentarer:

Nikke Lindqvist sa...

Ha-ha!

Festligt att ni tog upp det.

Men det bästa i hela historien är att Periquita White, vinet det hela gällde, faktiskt lyckades ta sig in i Systembolagets ordinarie sortiment.

Dessvärre lyckades vi samtidigt göra det svårare för alla som vill beställa varor ur Systembolagets beställningssortiment. Numera måste alltid 50 kronor erläggas som någon form av beställningsdeposition. Tidigare brukade det räcka med att ringa ner till närmaste systembolagsbutik.

Nästa gång vi på Vinguiden.com fick i uppdrag att marknadsföra ett vin som vi gillade och som bara fanns i beställningssortimentet kunde vi inte ta till faxbeställningsmetoden. Men Roodeberg på låda tog slut hos importören innan testperioden var över, och sålde med bred marginal det antal enheter som behövs för att tas in i ordinariesortimentet.

Jag frågar mig nu varför Systembolaget är så avigt inställt till varumärken. Att Periquita, som väl närmast hade samma grundmurade status på 90-talet som Vino Tinto hade på 70 talet, och dessutom är ett otroligt gott vin skulle bli en succé även i vit upplaga kunde väl knappast komma som en överraskning för Systembolagets sortimentsgrupp. Samma sak med Roodeberg. Detta vin som oftast köps till middagssammanhang är ju som gjort för att säljas som lådvin. Varför tar man inte in det i ordinariesortimentet med en gång?

Jag tror inte att svaret bara finns att söka i en uppnäst snobbighet, utan snarare i en avig inställning till varumärken och effektiv marknadsföring.

Nikke

Per & Britt sa...

På många sätt är det ju ganska anmärkningsvärt vad som hände, så det är konstigt att man inte sett det omnämnt någon stans tidigare. De som inte tycker om att ha en marknadsekonomi för vin borde ju hoppat på det som ett exempel på hur förskräckligt det kan bli, och den motsatta sida, så att säga, borde ju ojat sig högt över vilka översittartendenser Systembolaget visar. Men jag tror inte jag hört något om det alls.

Nikke Lindqvist sa...

Att det var såpass tyst om händelsen beror snarast på att leverantörena är så beroende av att ha goda förbindelser med försäljningsmonopolet.

Hade jag haft fria händer hade det blivit betydligt mycket mer än en sida på Nikkes Index av det hela...

Peder sa...

Själv har jag erfarenheten av flera leverantörer/importörer att dom är emot monopolet men inte vågat bli nämnd, för att inte hamna i någon dålig dager hos systembolaget som är deras enda försäljningskälla i Sverige.

Peder

www.dearmrb.com