tisdag, februari 22, 2005

Systemet avskedar 50 mutmisstänkta – pinsamheterna fortsätter

Systembolaget avskedar de 50 mutmisstänkta som fortfarande är anställda. Verkställande direktören Antira Steen har sagt att man inte tänker vänta med avskedandena till dess domstolen har gjort sitt utslag.

Vi har lite svårt att förstå hur det här fungerar. Man avskedar alltså den personal som är mutmisstänkt. Är inte det att döma någon i förväg? På vilka grunder avskedas de? En misstänkt är väl just bara misstänkt, och tills dess att en fällande dom sker är väl personen ansedd som oskyldig. Eller anser sig Systembolaget mer kompetent än domstolen och kan förutsäga dess utslag? Vad händer om någon blir frikänd?

Läs tex i Forbes, och Forbes och i The Local

Vi fick också nyligen en väldigt lång pressrelease med titeln ”Systembolaget välkomnar åtal”. Det är den mest omfattande text vi fått som information någon gång från Systembolaget och är i tonen nästan jublande över att de mutmisstänkta nu ska sättas dit. ”Det är tillfredställande att åtal nu äntligen väcks.” säger VD Steen. Vidare säger Steen ” För Systembolaget är märkesneutraliteten en överlevnadsfråga. Därför är kampen mot alla former av korruption så viktig.” Vi ser framför oss nästa besök i butiken: ”Konsumenten: Vad ska jag välja för vin till min fiskgratäng med räkor? Expediten: Jag tror att något av våra 2834 vita viner kanske skulle passa bra”. Eller vad är neutralitet? Vin handlar ju trots allt om subjektivitet, tyckande och personlig smak och hur ska en stackars systembolagsanställd då kunna vara märkesneutral?

Men det mest märkliga är dock Systembolagets egen totala avsaknad av ansvar. Man har ett företag som i stor utsträckning skulle kunna kallas genomruttet (enligt sättet det beskriver sig självt tex.). Att det blivit så måste i stor utsträckning bero på företagskulturen och därmed företagsledningen. Hur kan då företagsledningen helt två sina händer från sitt eget ansvar?... Tänk oss ett hypotetiskt t.ex. Ericsson där man upptäcker tusentals mutkolvar i organisationen. Hade det varit acceptablet att företagsledningen helt enkelt säger ”Nämen det är minsann inte vårt fel. Det är helt enkelt bara mina omoraliska anställda”? Skulle Svanberg & co. kunna helt enkelt bara skylla på sina underställda?

Se vidare Systembolagets presswebb (Klicka tex på Pressmeddelanden i högerspalten)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu vet jag inte om Per o Britt har några anställda, men hur skulle ni som arbetsgivare agera om någon anställd bryter mot de av er upprättade policyregler enligt anställningsavtalet, går bakom er rygg och agerar på egen hand? Skulle en sådan person få arbeta kvar i ert lag? Eller ni kanske uppmuntrar det på den fria marknaden, tji-hi?

Anonym sa...

Nu var det väl så att de inte åtalats än, vilket betyder att föregående skrivare inte läst ordentligt...